Carnitine veelbelovend bij ALS

PlaceboNocebo 10

Amyotrofe Laterale Sclerose (ALS) is een neuromusculaire ziekte, dat wil zeggen een aandoening van het centraal zenuwstelsel en de spieren. Bij ALS worden de motorische zenuwcellen in de hersenen en het ruggenmerg beschadigd. Daardoor ontstaat snelle achteruitgang van de motoriek en de beweging, terwijl het verstand, het zicht, het gehoor, de tastzin, het gevoel en de smaak onaangetast blijven. ALS wordt ook motorische neuronenziekte genoemd, verwijzend naar de cellen die aangetast worden bij deze aandoening. De meeste ALS-patiënten sterven uiteindelijk door het uitvallen van de ademhaling, omdat de spieren van het ademhalingsstelsel het begeven. De gemiddelde levensduur na de diagnose is drie tot vijf jaar.

  • amyotrofie: atrofie of wegkwijnen van spierweefsel, door afwezigheid van ‘spiervoedsel’, nl. de signalen die de motorische zenuwcellen naar de spieren sturen
  • sclerose: het verharden van het ruggenmerg door de vorming van littekenweefsel
  • lateraal: aan de zijkanten (van het ruggenmerg)

L-carnitine is een stof die bekendstaat voor het beschermen en herstellen van zenuw- en spiercellen. Acetyl-L-carnitine (ALC) is de actieve vorm van carnitine. Normaal zetten de spieren tijdens beweging L-carnitine om in ALC. Vanaf de leeftijd van veertig blijkt dat minder goed te gaan. ALC is ook verkrijgbaar als supplement.

In een recente studie onderzocht men het effect van acetyl-L-carnitine in combinatie met het standaardmedicijn riluzol voor het behandelen van ALS. ALS-patiënten van 40 tot 70 jaar kregen 11 maanden lang dagelijks 100 mg riluzol gecombineerd met 3 gram ALC of met een placebo.

Alle deelnemers waren aan het begin van de studie nog onafhankelijk, ze konden nog slikken, zelf voedsel snijden, bestek hanteren en stappen. Ze hadden ook allemaal nog een longfunctie (geforceerde vitale capaciteit) van meer dan 80%. Na 11 maanden was niemand in de placebogroep nog onafhankelijk. Van de patiënten die carnitine kregen was op dat moment nog 16% onafhankelijk. De gemiddelde longfunctie was 90,3% bij de carnitinegroep en 58,6% bij de placebogroep. De carnitinegroep leefde gemiddeld nog 45 maanden, de placebogroep 22 maanden.

Volgens de onderzoekers is acetyl-L-carnitine een veelbelovend en veilig middel voor het behandelen van ALS.

Andere supplementen die een gunstig effect hebben bij ALS

omega-3 vetzuren, vitamine E, vitamine D3, B-vitaminen, coënzym Q10, creatine, N-acetylcysteïne, alfa-liponzuur, carnosine, curcumine, ginkgo biloba, groene thee extract, ...

©Hilde Maris

Meer info
Carnitine. Vetverbranding, energieaanmaak & gezonde zenuwen. PlaceboNocebo 29.

 

Referentie

Beghi E, Pupillo E, Bonito V, et al. Randomized double-blind placebo-controlled trial of acetyl-L-carnitine for ALS. Amyotroph Lateral Scler Frontotemporal Degener. 2013 Feb 19.

Ook in PlaceboNocebo 10

3 Zo zien wij het

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

  • Lavendel

    Natuurlijk alternatief voor kalmeermiddelen en pijnstillers

34 Leefstijl

36 Medicijnen

39 Recept

44 Bewustzijn