Vitamine D als borstkankermedicijn

PlaceboNocebo 11

Vitamine D is een van de belangrijkste vitaminen voor vrouwen met borstkanker. Er werd al in verschillende onderzoeken aangetoond dat vrouwen met hoge bloedwaarden van vitamine D minder kans hebben om borstkanker te krijgen. Ook het risico op andere vormen van kanker daalt naarmate men meer vitamine D in het bloed heeft.

Vitamine D beschermt niet alleen tegen het ontstaan van borstkanker, het kan ook beschouwd worden als een natuurlijk borstkankermedicijn. Canadese onderzoekers analyseerden de gegevens van meer dan 5.000 vrouwen die tussen 1973 en 2010 de diagnose borstkanker kregen. Van al deze vrouwen werd de vitamine D-waarde gemeten binnen de drie maanden na de diagnose of vlak voor de behandeling. Bijna 40% van de vrouwen had een tekort aan vitamine D.

De vrouwen met de laagste vitamine D-waarden hadden meer dan twee keer zoveel kans op een terugkeer van de kanker dan de vrouwen met de hoogste waarden. Hun risico om te overlijden was bovendien 76% hoger.

Vitamine D heeft een belangrijke impact op verschillende genen. Wanneer vitamine D in het lichaam geactiveerd wordt, kan het de aanmaak en de activiteit van genen veranderen. Het gevolg daarvan is onder meer groeiarrest (stoppen van de celgroei en celdeling), apoptose (geprogrammeerde zelfvernietiging van kankercellen), onderdrukking van het enzym aromatase (minder aanmaak van oestrogeen uit testosteron), minder ontsteking, minder actieve oestrogeenreceptoren en onderdrukking van angiogenese (aanmaak van nieuwe bloedvaten die de tumor voeden), invasie (binnendringen van kankercellen in gezond weefsel) en metastase (uitzaaiing).

Een bloedwaarde van > 80 nmol/l (> 30 ng/ml) wordt op dit moment als voldoende beschouwd. Er wordt geschat dat minstens één miljard mensen wereldwijd deze waarde niet haalt.

Steeds meer deskundigen zijn het erover eens dat we veel meer vitamine D nodig hebben dan de huidige aanbevolen 400 tot 800 IE per dag. Volgens hen moet men streven naar bloedwaarden van > 100 nmol/l (> 40 ng/ml) om een optimale werking van alle lichaamsfuncties te garanderen. Je kan je vitamine D-waarden laten bepalen door een bloedonderzoek, om na te gaan of je een tekort hebt en suppletie (of meer zonlicht) nodig hebt. 

De meeste mensen moeten elke dag minstens 1.000 IE vitamine D binnenkrijgen om aan 80 nmol/l te geraken. Sommige mensen hebben zelfs 5.000 IE of meer nodig om dat niveau te bereiken, zeker in de winter.

©Hilde Maris

Meer info
Borstkanker wordt uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 39.
Vitamine D. Een goedkope ‘levensverzekering’. PlaceboNocebo 16.

 

Referenties

  1. Rose AA, Elser C, Ennis M, Goodwin PJ. Blood levels of vitamin D and early stage breast cancer prognosis: a systematic review and meta-analysis. Breast Cancer Res Treat. 2013 Oct 9.
  2. Krishnan AV, Swami S, Feldman D. The potential therapeutic benefits of vitamin D in the treatment of estrogen receptor positive breast cancer. Steroids. 2012 Sep;77(11):1107-12.

Ook in PlaceboNocebo 11

3 Zo zien wij het

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

  • Rode biet

    Nitraten & nitrieten, schadelijk of gezond?

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

34 Leefstijl

36 Epigenetica

42 Vraag aan de lezers

46 Bewustzijn

52 Medicijnen