Combinatie van voedingsstoffen als antikanker cocktail

PlaceboNocebo 13

Chemotherapie en bestraling zijn als kankerbehandeling niet effectief en hebben een hele reeks bijwerkingen omdat ze ook gezonde cellen en het immuunsysteem vernietigen. Bovendien ontwikkelen kankercellen resistentie tegen behandeling en worden kankerstamcellen niet vernietigd, waardoor de kanker in de meeste gevallen terugkeert.

In de medische wetenschappen is men daarom op zoek naar stoffen die kankercellen én kankerstamcellen effectief vernietigen en gezonde cellen met rust laten. Er zijn ondertussen al verschillende van die stoffen ontdekt. Vooral bioactieve stoffen uit groenten, fruit, kruiden, specerijen en plantenwortels zijn veelbelovend als natuurlijke geneesmiddelen tegen kanker.

In een recente studie onderzocht men een aantal fytochemicaliën waarvan vaststaat dat ze kankercellen vernietigen. Het ging om curcumine uit geelwortel, genisteïne uit soja, indol-3-carbinol uit broccoli, C-fycocyanine uit spirulina, resveratrol uit druivenpitten en quercetine uit uien en appels.

Deze stoffen werden getest op borstkankercellen om te zien of ze de groei ervan konden remmen en de kankercellen zouden vernietigen. Men gebruikte daarvoor concentraties die door het innemen van supplementen bereikt kunnen worden.

Elk van de stoffen afzonderlijk had maar weinig effect, maar een combinatie van de zes onderdrukte de groei van de borstkankercellen met meer dan 80%, verhinderde verspreiding en invasie (binnendringen in andere weefsels), stopte de celcyclus en veroorzaakte apoptose (celdood), met als resultaat dat alle kankercellen (100%) vernietigd werden.

Deze krachtige combinatie werkte in op een groot aantal genen. De activiteit van ‘pro-kankergenen’ werd verlaagd en die van ‘anti-kankergenen’ werd verhoogd.

De onderzoekers publiceerden hun resultaten in het tijdschrift Journal of Cancer en besluiten dat een combinatie van curcumine, genisteïne, indol-3-carbinol, C-fycocyanine, resveratrol en quercetine een krachtige cocktail is om borstkanker te voorkomen of om in te zetten als natuurlijke chemotherapie.

©Hilde Maris

Meer info
De rol van voeding bij kanker. Kanker voeden of uithongeren. PlaceboNocebo 22.
Bioactieve stoffen in de kankertherapie. Curcumine, groene thee extract, broccoli extract & resveratrol. PlaceboNocebo 22.
Kanker begrijpen. De wijsheid van het lichaam (volledig boek over kanker).

 

Referenties

Ouhtit A, Gaur RL, Raj MH et al. Simultaneous inhibition of cell-cycle, proliferation, survival, metastatic pathways and induction of apoptosis in breast cancer cells by a phytochemical super-cocktail: genes that underpin its mode of action. J Cancer. 2013 Nov 14;4(9):703-15.

 

Ook in PlaceboNocebo 13

3 Zo zien wij het

14 Voeding

20 Voeding

  • Papaja

    Tropische medicinale plant

24 Therapie

28 Nutriënten

  • Jodium

    Van een gezonde schildklier tot een hoger IQ

32 Fytotherapie

36 Supplementen

39 Recept

40 Vraag aan de lezers

44 Therapie

48 Medisch

50 Supplementen

52 Medicijnen