Rijstzemelen & bonen verlagen het risico op darmkanker

PlaceboNocebo 33

Voedingsvezels hebben een gunstig effect op de darmflora en de gezondheid van de darm. Een hoge inname van vezels verlaagt het risico op darmkanker.

Rijstzemelen en bonen zijn rijk aan vezels en belangrijke fytonutriënten die het ontstaan en de groei van darmkanker kunnen verhinderen. Rijstzemelen zijn het deel van de rijst waar de meeste voedingsstoffen inzitten. Ze worden verwijderd bij het raffineren van rijst (voor het bekomen van witte rijst).

Elke dag een portie bonen en volle rijst eten (of rijstzemelen aan je voeding toevoegen) verhoogt de hoeveelheid vezels en fytonutriënten in je voeding en beschermt tegen het ontstaan van darmkanker, maar de meeste mensen eten bijna nooit bonen of andere peulvruchten of volle rijst.

Toevoeging van bonenpoeder en rijstzemelen aan maaltijden en snacks is een alternatief voor wie geen rijst en bonen lust. In een recent onderzoek moesten gewezen darmkankerpatiënten vier weken lang elke dag 30 gram rijstzemelen en 35 gram witte bonenpoeder aan hun voeding toevoegen. Een andere groep gewezen darmkankerpatiënten moest hun normale voeding eten en diende als controlegroep.

Op slechts vier weken tijd waren verschillende bacteriestammen verhoogd in de stoelgang van de proefpersonen die de vezelsupplementen namen, onder andere Methanobrevibacter, Paraprevotella, Ruminococcus en Bifidobacteriën. Ze hadden ook een grotere diversiteit aan bacteriën dan de controlegroep (meer verscheidenheid, meer verschillende soorten bacteriën). Hun bloed, urine en stoelgang bevatte een groter aantal microbiële metabolieten (stoffen die door darmbacteriën aangemaakt worden), zoals vetzuren, aminozuren, galzuren en fytosterolen.

Wanneer extracten van deze metabolieten uit hun stoelgang werden toegevoegd aan darmkankercellen, werd de groei van de darmkankercellen geremd. Extracten van de stoelgang van diegenen die geen vezelsupplementen genomen hadden, remden de groei van de darmkankercellen niet (Borresen EC, 2016).

©Hilde Maris

Meer info
Darmkanker, voeding en darmkanker & het belang van de darmflora worden besproken in PlaceboNocebo 32.
Voedingsvezels. PlaceboNocebo 8.

 

Referentie

Borresen EC, Brown DG, Harbison G, et al. A Randomized Controlled Trial to Increase Navy Bean or Rice Bran Consumption in Colorectal Cancer Survivors. Nutr Cancer. 2016 Nov-Dec;68(8):1269-1280.