Aged garlic extract verbetert de immuniteit

PlaceboNocebo 36

Knoflook (Allium sativum L.) is een rijke bron van zwavelhoudende stoffen, die niet alleen verantwoordelijk zijn voor de typische smaak en het aroma, maar ook voor de gunstige effecten op de gezondheid. Er worden nog steeds nieuwe eigenschappen ontdekt van knoflook en zijn componenten. De zwavelhoudende stoffen worden bestudeerd voor het voorkomen en behandelen van chronische ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten.

Knoflook bevat ook verschillende stoffen die de immuniteit moduleren. Immuuncellen (lymfocyten) stimuleren de ontstekingsreactie die nodig is voor het doden van ziekteverwekkende organismen, zoals virussen en bacteriën. De activiteit van bepaalde soorten lymfocyten, zoals T-cellen en natural killer cellen, kan beïnvloed worden door voeding en voedingsstoffen.

In een studie bij gezonde volwassenen werd onderzocht of knoflook een effect zou hebben op de activiteit van immuuncellen en inflammatie en of dat het aantal gevallen en de ernst van griep en verkoudheid zou verminderen. De deelnemers kregen 2.560 mg aged garlic extract per dag of een placebo gedurende 90 dagen in het griep- en verkoudheidsseizoen. Na 45 dagen waren bij de deelnemers die het knoflookextract namen meer T-cellen en natural killer cellen in het bloed aanwezig dan in de placebogroep. De immuuncellen waren ook actiever. Na 90 dagen was er weinig verschil in het aantal gevallen van griep en verkoudheid, maar bij diegenen die aged garlic extract namen was de ernst van griep en verkoudheid minder dan in de placebogroep. Ze hadden minder symptomen, ze waren minder lang ziek en moesten minder dagen thuisblijven van school of werk (Percival SS, 2016).

Aged garlic extract moduleert de immuniteit en helpt het immuunsysteem ziekteverwekkende micro-organismen bestrijden met minder ontstekingsverschijnselen.

©Hilde Maris

Meer info
Knoflook. Een veelzijdige geneeskrachtige bol. PlaceboNocebo 28.

 

Referentie
Percival SS. Aged Garlic Extract Modifies Human Immunity. J Nutr. 2016 Feb;146(2):433S-436S.

Ook in PlaceboNocebo 36

10 Medisch

  • Overgewicht

    Een zichzelf in stand houdend verstoord metabolisme

22 Metabolisme

26 Voeding

34 Leefstijl

38 Sport & beweging

46 Fytotherapie

50 Medicijnen

  • Orlistat

    Vetblokkers remmen ook de opname van goede vetten