Quercetine vermindert insulineresistentie bij PCOS

PlaceboNocebo 36

Polycystisch ovariumsyndroom (PCOS) is een aandoening bij vrouwen, die gekenmerkt wordt door te veel mannelijke hormonen (testosteron), een onregelmatige eisprong en menstruatie en cysten in de eierstokken (ovaria).  

PCOS wordt gelinkt aan overgewicht, hoge bloedsuikerspiegel, insulineresistentie (ongevoeligheid van de cellen voor insuline), abnormale bloedvetten (te veel cholesterol en triglyceriden), een hoge bloeddruk en een gebrek aan vitamine D.

Onbehandelde PCOS kan ernstige complicaties hebben, zoals te veel haargroei (hirsutisme), acne, onvruchtbaarheid en depressie. Vrouwen met PCOS hebben ook een hoger risico op hart- en vaatziekten en endometriumkanker.

Bij PCOS is adiponectine verlaagd. Adiponectine is een hormoon dat betrokken is bij het glucose- en vetmetabolisme. Een gebrek aan adiponectine wordt gelinkt aan overgewicht, obesitas, insulineresistentie, diabetes en metabool syndroom.

Quercetine is een flavonoïde die in rode uien, rode sla, asperges, appels, druiven, bessen, groene en zwarte thee en rode wijn zit. Quercetine is een antioxidant, het remt ontsteking, beïnvloedt de activiteit van genen, moduleert de hormoonbalans en heeft een gunstig effect op het hart en de bloedvaten, de hersenen en het zenuwstelsel, de darmen, de lever en de longen.

Quercetine verlaagt de bloedsuikerspiegel, insuline, triglyceriden en cholesterol en verhoogt de aanmaak en de uitscheiding van adiponectine. Omwille van deze eigenschappen wilden onderzoekers weten of suppletie met quercetine de metabole stoornissen bij vrouwen met PCOS kon verbeteren.

Vierentachtig vrouwen met PCOS werden verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg twaalf weken lang 1.000 mg quercetine per dag, de andere groep kreeg een placebo. Na twaalf weken was adiponectine gestegen en waren testosteron en insulineresistentie gedaald bij de vrouwen die quercetine namen, vergeleken met de vrouwen die een placebo namen (Rezvan N, 2017).

Nutriënten met een gunstig effect bij PCOS

Alfa-liponzuur, resveratrol, quercetine, vitamine D, omega-3 vetzuren, N-acetylcysteïne, magnesium, inositol

©Hilde Maris

Meer info
Quercetine wordt uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 26.

 

Referentie

Rezvan N, Moini A, Janani L, et al. Effects of Quercetin on Adiponectin-Mediated Insulin Sensitivity in Polycystic Ovary Syndrome: A Randomized Placebo-Controlled Double-Blind Clinical Trial. Horm Metab Res. 2017 Feb;49(2):115-121.

 

Ook in PlaceboNocebo 36

10 Medisch

  • Overgewicht

    Een zichzelf in stand houdend verstoord metabolisme

22 Metabolisme

26 Voeding

34 Leefstijl

38 Sport & beweging

46 Fytotherapie

50 Medicijnen

  • Orlistat

    Vetblokkers remmen ook de opname van goede vetten