Verschenen in
Leververvetting
Niet-alcoholische vette leverziekte
Een van de belangrijkste oorzaken van leverschade is leververvetting, de opstapeling van vetten in de lever. Leververvetting werd vroeger vooral gelinkt aan te veel alcohol, maar steeds meer mensen die geen of weinig alcohol drinken, hebben een vette lever. Men maakt daarom nu een onderscheid tussen alcoholische en niet-alcoholische leververvetting. Leververvetting kan jarenlang onopgemerkt blijven en evolueren tot leverontsteking, leverfibrose, cirrose en in sommige gevallen leverfalen en leverkanker.
Niet-alcoholische leververvetting is een metabole aandoening die gelinkt wordt aan overgewicht, insulineresistentie en diabetes. Het wordt beschouwd als een manifestatie van metabool syndroom. Net als deze metabole ziektebeelden is leververvetting omkeerbaar door de juiste voeding en leefstijlfactoren. De lever kan zich zelfs herstellen van fibrose en cirrose, waarvan men vroeger dacht dat ze onomkeerbaar waren. Leververvetting kan niet omgekeerd worden met medicijnen. De enige doeltreffende behandeling is een combinatie van de juiste voeding, beweging en eventueel voedingssupplementen.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen