Verschenen in
Fyto-oestrogenen
Oestrogeen moduleren met voeding
Fyto-oestrogenen zijn stoffen in plantaardige voeding met een gelijkaardige structuur als het hormoon oestrogeen (17-bèta-oestradiol). Ze kunnen net als oestrogeen op de oestrogeenreceptoren binden. Ze hebben zowel een oestrogene als een anti-oestrogene activiteit. Aan de ene kant beschermen ze tegen hormonale aandoeningen en kankers en aan de andere kant voorkomen ze de gevolgen van te weinig oestrogeen, zoals menopauzeklachten, botafbraak en depressie. Fyto-oestrogenen moduleren de activiteit van genen en hormonen ook zonder tussenkomst van oestrogeenreceptoren. Ze hebben dus een heel andere werking dan oestrogeen.
De bekendste fyto-oestrogenen in de voeding zijn de isoflavonen genisteïne en daidzeïne uit soja, de lignanen uit vlaszaad en de coumestanen uit rode klaver, maar er zijn nog veel meer stoffen met een hormoonmodulerende werking en er worden nog steeds nieuwe ontdekt. Deze stoffen beschermen tegen borstkanker. In de meeste studies onderzoekt men het effect van de geïsoleerde fyto-oestrogenen, maar de beste – en veiligste – manier om fyto-oestrogenen in te zetten als borstkankerpreventie is via de voeding.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen