Leververvetting gelinkt aan kleiner wordende hersenen

PlaceboNocebo 40

Leververvetting is de opstapeling van vetten in de lever. Het werd vroeger vooral gelinkt aan te veel alcohol, maar steeds meer mensen die geen of weinig alcohol drinken, hebben een vette lever. Men maakt daarom nu een onderscheid tussen alcoholische en niet-alcoholische leververvetting.

Mensen met leververvetting hebben vaker problemen met het geheugen en de verstandelijke functies dan mensen zonder leververvetting. Ze hebben ook meer kans op depressie (Filipović B, 2018).

Bij oudere mensen ziet men vaak dat de hersenen kleiner worden (krimpen), maar dat wordt heel sterk beïnvloed door voeding en leefstijl. Een afname van de hersenmassa is een maat voor veroudering.

Bij mensen met niet-alcoholische leververvetting krimpen de hersenen sneller dan normaal. Onderzoekers hebben vastgesteld dat het kleiner worden van de hersenen bij deze mensen vergelijkbaar is met 4,2 jaar extra veroudering voor mensen van zestig tot zeventig jaar. Bij mensen die jonger zijn dan zestig, is het vergelijkbaar met 7,3 jaar extra veroudering. Zelfs bij mensen die ouder zijn dan 75 jaar zijn de hersenen 1,5 jaar ouder bij diegenen met leververvetting dan bij diegenen zonder leververvetting (Weinstein G, 2018).

De onderzoekers benadrukken dat leververvetting alleen voorkomen of behandeld kan worden met gezonde voeding en een gezonde leefstijl.

Niet-alcoholische leververvetting is een metabole aandoening die gelinkt wordt aan overgewicht, insulineresistentie en diabetes. Het wordt beschouwd als een manifestatie van metabool syndroom. Net als deze metabole ziektebeelden is leververvetting omkeerbaar door de juiste voeding en leefstijlfactoren. De lever kan zich zelfs herstellen van fibrose en cirrose, waarvan men vroeger dacht dat ze onomkeerbaar waren. Leververvetting kan niet omgekeerd worden met medicijnen. De enige doeltreffende behandeling is een combinatie van de juiste voeding, beweging en eventueel voedingssupplementen.

©Hilde Maris

Meer info
Leververvetting. Niet-alcoholische vette leverziekte. PlaceboNocebo 38.

 

Referenties

  1. Filipović B, Marković O, Đurić V, et al. Cognitive Changes and Brain Volume Reduction in Patients with Nonalcoholic Fatty Liver Disease. Can J Gastroenterol Hepatol. 2018 Feb 27;2018:9638797.
  2. Weinstein G, Zelber-Sagi S, Preis SR, et al. Association of Nonalcoholic Fatty Liver Disease With Lower Brain Volume in Healthy Middle-aged Adults in the Framingham Study. JAMA Neurol. 2018 Jan 1;75(1):97-104.

Ook in PlaceboNocebo 40

3 Zo zien wij het

10 Biochemie

14 Medisch

26 Medisch

36 Medisch

46 Nutriënten

50 Medicijnen