Curcumine verbetert het inspanningsvermogen bij hartfalen

PlaceboNocebo 43

Wanneer het hart niet goed meer in staat is om krachtig samen te trekken en voldoende bloed naar alle organen te pompen, spreekt men van hartfalen met een verlaagde ejectiefractie. De ejectiefractie is de hoeveelheid bloed die per hartslag naar het lichaam gepompt wordt. Wanneer de organen niet voldoende bloed krijgen, krijgen ze ook minder zuurstof en voedingsstoffen. Hartfalen veroorzaakt onder andere vermoeidheid en kortademigheid.

Mensen met chronisch hartfalen hebben vaak inspanningsintolerantie, dat wil zeggen dat ze niet of minder goed in staat zijn om te sporten of inspanningen te leveren. Ze worden veel sneller moe, hebben meer pijn, kunnen misselijk worden en zelfs overgeven. Ze herstellen ook minder goed na een fysieke inspanning.

Mensen met hartfalen met een verlaagde ejectiefractie hebben vaak een slechte spierfunctie, minder spiermassa en minder spierkracht (Tucker WJ, 2018).

Een van de factoren die betrokken zijn bij een verminderd inspanningsvermogen is een verlaagde activiteit van Nrf2 in de spieren. Nrf2 is een signaalstof die geactiveerd wordt bij oxidatieve stress (een verhoogde aanmaak van zuurstofradicalen, onder andere bij fysieke inspanningen). Activatie van Nrf2 verhoogt de aanmaak van antioxidantenzymen en verlaagt de aanmaak van ontsteking opwekkende signaalstoffen (inflammatoire cytokinen). Dit is heel belangrijk voor het afremmen van oxidatieve stress en inflammatie (factoren die bijdragen aan spierafbraak en spierverlies).

Nrf2 kan ook geactiveerd worden door bepaalde voedingsstoffen (zie tabel). Een van de stoffen die Nrf2 activeren is curcumine. Onderzoekers testten het effect van curcumine op de inspanningstolerantie van muizen met hartfalen. Curcumine verbeterde zowel het uithoudingsvermogen als de spierkracht van deze muizen. Curcumine verhoogde ook de activiteit van Nrf2, antioxidantenzymen en spiergroeifactoren (myogenine en MyoD) in de spieren van de muizen.

Het verhogen van Nfr2 in de spieren wordt door de onderzoekers beschouwd als een veelbelovende therapie bij ernstig hartfalen (Wafi AM, 2018).

Nutriënten die Nrf2 activeren

 • curcumine, sulforafaan, groene thee catechinen, resveratrol, citrusflavonoïden, anthocyaninen, ellaginezuur, isoflavonen, xanthohumol, lycopeen, astaxanthine
 • gember, knoflook, kaneel
 • omega-3 vetzuren
 • alfa-liponzuur

©Hilde Maris

Meer info
Curcumine wordt besproken in PlaceboNocebo 20.
Hart- en vaatziekten worden uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 27 en PlaceboNocebo 28.
Spierziekten, spierverlies, spierafbraak & spierzwakte worden besproken in PlaceboNocebo 40.

 

Referenties

 1. Tucker WJ, Haykowsky MJ, Seo Y, et al. Impaired Exercise Tolerance in Heart Failure: Role of Skeletal Muscle Morphology and Function. Curr Heart Fail Rep. 2018 Dec;15(6):323-331.
 2. Wafi AM, Hong J, Rudebush TL, et al. Curcumin Improves Exercise Performance of Mice with Coronary Artery Ligation Induced HFrEF: Nrf2 and Antioxidant Mechanisms in Skeletal Muscle. J Appl Physiol (1985). 2018 Nov 21.

Ook in PlaceboNocebo 43

3 Zo zien wij het

10 Medisch

20 Medisch

 • Lymfoom

  Lymfeklierkanker, kanker van de lymfocyten

30 Medicijnen

38 Voeding

 • Kefir

  Gezonde probiotische drank

42 Fytotherapie

48 Immuniteit