Sulforafaan vermindert de symptomen van autisme

PlaceboNocebo 46

Autisme is het gevolg van verschillende biochemische en metabole stoornissen. Een daarvan is een slechte detoxificatie. Bijna alle autistische patiënten hebben een slechte detoxificatie of ontgifting van toxische stoffen. Het detoxificatiesysteem in de lever heeft zwavelhoudende aminozuren (cysteïne, glutathion) nodig voor het ontgiften van toxische stoffen. Dat proces heet sulfatie (sulfur is zwavel).

Bij autistische kinderen wordt een verstoorde sulfatie vastgesteld. In één studie hadden 18 van de 20 autistische kinderen een slechte ontgiftingscapaciteit, tegenover 1 van de 20 gezonde kinderen. Van 40 andere autistische kinderen, hadden 37 een slechte detoxificatie (Alberti A, 1999).
Wanneer toxische stoffen niet of minder goed onschadelijk gemaakt worden, kunnen ze de hersencellen of neuronen beschadigen (neurotoxiciteit).

Sulforafaan is een belangrijke stof voor de afbraak en verwijdering van toxische stoffen. Het is een zwavelhoudende stof (een isothiocyanaat) die vooral in broccoli, spruiten en andere crucifere groenten zit. Ze staat bekend als een antikankerstof, omdat ze de vorming van toxische en kankerverwekkende stoffen in het lichaam verhindert en de verwijdering van kankerverwekkende stoffen stimuleert.

In de periode van 2011 tot 2013 werd het effect van sulforafaan getest bij vierenveertig jongens met autisme spectrum stoornissen (tussen 13 en 27 jaar). Zesentwintig van hen kregen achttien weken lang een sulforafaansupplement, de anderen kregen een placebo. Bij 65% van de jongens die sulforafaan kregen, verminderden de symptomen van autisme aanzienlijk. Hun gedrag, sociale interactie en communicatie verbeterden, terwijl prikkelbaarheid en hyperactiviteit verminderden. Vier weken na het stoppen met de suppletie waren al deze symptomen weer zoals aan het begin van de studie.

Omdat sulforafaan zo’n gunstig effect had, waren verschillende ouders of verzorgers geïnteresseerd om het supplement verder te geven. De ouders of verzorgers van zestien jongens die in de oorspronkelijke studie sulforafaan kregen, werkten mee aan een vervolgonderzoek. Daaruit bleek dat tien van deze jongens nog altijd sulforafaan namen, omdat ze door de inname ervan sterk verbeterd waren (Lynch R, 2017).

Sulforafaan en andere isothiocyanaten worden alleen gevormd wanneer de voedingsmiddelen waar ze in zitten rauw gekauwd of fijngehakt worden. Het enzym myrosinase, dat nodig is voor de omzetting van glucorafarine in sulforafaan, wordt vernietigd door koken. Uit gekookte broccoli kan je niet veel sulforafaan meer halen. Dat kan opgelost worden door bij gekookte broccoli andere rauwe crucifere groenten of bereidingen ervan te eten, zoals rucola, radijs, waterkers, wasabi of mosterd(zaadjes), die ook myrosinase bevatten. Ook de kiemen van broccoli en radijsjes zijn rijk aan sulforafaan.

Voedingsbronnen van sulforafaan & andere zwavelhoudende stoffen

Broccoli, broccolikiemen, spruiten, bloemkool, boerenkool, rapen, koolrabi, waterkers, rucola, radijs, radijskiemen, mierikswortel, wasabi, mosterd

©Hilde Maris

Meer info
De behandeling van autisme wordt besproken in PlaceboNocebo 19.
Crucifere groenten. Waarom broccoli en spruiten zo gezond zijn. PlaceboNocebo 5.
Het detoxificatiesysteem. Het effect van voeding & voedingsstoffen. PlaceboNocebo 38.

 

Referenties:

  1. Alberti A, Pirrone P, Elia M, et al. Sulphation deficit in "low-functioning" autistic children: a pilot study. Biol Psychiatry. 1999 Aug 1;46(3):420-4.
  2. Lynch R, Diggins EL, Connors SL, et al. Sulforaphane from Broccoli Reduces Symptoms of Autism: A Follow-up Case Series from a Randomized Double-blind Study. Glob Adv Health Med. 2017 Oct 26;6:2164957X17735826.

Ook in PlaceboNocebo 46

3 Zo zien wij het

22 Toxiciteit

32 Biochemie

36 Nutriënten

42 Fytotherapie

  • Adaptogenen

    veelbelovend als therapie bij neurodegeneratie

50 Medicijnen

  • Riluzol

    Zenuwbeschermend of neurotoxisch?