Omega-3 vetzuren verbeteren de kwaliteit van zaadcellen

PlaceboNocebo 50

Mannen die visolie nemen, hebben een betere spermakwaliteit dan mannen die geen visolie nemen. Dat is de conclusie van Deense wetenschappers die de gegevens van bijna 1.700 jonge mannen onderzochten. De mannen die visolie namen, hadden meer sperma, meer zaadcellen, beter gevormde zaadcellen en meer snelle zaadcellen. Hoe meer dagen de mannen in de afgelopen drie maanden visolie genomen hadden, hoe sterker het effect.

Hoewel dit onderzoek alleen een verband aantoont en geen bewijs is dat de betere spermakwaliteit aan de visolie te danken is, raden de onderzoekers mannen met een slechte spermakwaliteit toch aan om omega-3 vetzuren te nemen (Jensen TK, 2020).

Visolie is rijk aan omega-3 vetzuren, die ingebouwd worden in de celmembranen, ook de membraan van zaadcellen. Voldoende omega-3 vetzuren in de membraan is belangrijk voor de functie van de zaadcel en voor het vermogen van de zaadcel om een eicel te bevruchten. Een verlaagde concentratie van het omega-3 vetzuur docosahexaeenzuur (DHA) in de zaadcelmembranen en een verhoogde verhouding tussen omega-6 en omega-3 vetzuren in de membranen wordt gelinkt aan te weinig zaadcellen en/of minder beweeglijke zaadcellen (Aksoy Y, 2006).

Een andere reden waarom omega-3 vetzuren de kwaliteit van zaadcellen kunnen verhogen, is door het opheffen van overmatige ontsteking (inflammatie). Ontsteking is een belangrijk proces in de aanmaak, de rijping en de functie van zaadcellen. Ontsteking opwekkende signaalstoffen, zoals interleukinen en tumor necrose factor-alfa, regelen alle stappen van de mannelijke voortplanting. Maar wanneer er te veel ontstekingsfactoren aanwezig zijn in het voortplantingskanaal en in het zaadvocht, worden zowel de voortplantingsorganen als de zaadcellen beschadigd (Azenabor A, 2015).

Omega-3 vetzuren kunnen niet aangemaakt worden in het lichaam, ze moeten met de voeding aangeleverd worden.

Voedingsbronnen van omega-3 vetzuren

  • vette vis, schaal- en schelpdieren
  • algen, noten, zaden, vlaszaad, chiazaad, hennepzaad, walnoten, waterkers, munt, …
  • algenolie, vlaszaadolie, perilla olie, visolie, krillolie, calanusolie, …

©Hilde Maris

Meer info
Mannelijke onvruchtbaarheid. De kwaliteit van sperma verbeteren met voeding & leefstijl. PlaceboNocebo 45.

 

Referenties:

  1. Aksoy Y, Aksoy H, Altinkaynak K, Aydin HR, Ozkan A. Sperm fatty acid composition in subfertile men. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2006;75(2):75–79.
  2. Azenabor A, Ekun AO, Akinloye O. Impact of Inflammation on Male Reproductive Tract. J Reprod Infertil. 2015 Jul-Sep;16(3):123-9.
  3. Jensen TK, Priskorn L, Holmboe SA, et al. Associations of Fish Oil Supplement Use With Testicular Function in Young Men. JAMA Netw Open. 2020;3(1):e1919462. Published 2020 Jan 3.