Verschenen in
Waarom hoge doses vitamine C nodig zijn bij kanker
In 1976 kondigden Linus Pauling en Ewan Cameron aan dat terminale kankerpatiënten langer leefden als ze elke dag 10 gram vitamine C kregen. Het nieuws werd met veel ongeloof onthaald in de medische wereld en 35 jaar later wordt nog steeds niet officieel toegegeven dat Pauling gelijk had en dat hoge doses vitamine C kanker kunnen helpen genezen of op z’n minst afremmen.
Toch zijn er ondertussen een heel aantal goed opgezette studies die aantonen dat vitamine C wel degelijk een sterke antikankerwerking heeft. Recent stelden onderzoekers van de Riordan Clinic (Wichita, VS) vast dat een hoge dosis vitamine C ontstekingsprocessen remt bij kankerpatiënten en tumormarkers aanzienlijk doet dalen.
Ontsteking (inflammatie) speelt een belangrijke rol in de verschillende stadia van tumorontwikkeling, waaronder het ontstaan (initiatie), het vorderen (promotie), het kwaadaardig worden, het binnendringen in omliggende weefsels (invasie) en de verspreiding (metastase). In de meeste tumoren vindt men ontstekingsprocessen en de link tussen inflammatie en kanker krijgt steeds meer erkenning. Wie veel ontstekingsprocessen in het lichaam heeft, heeft meer kans om kanker te krijgen, en heeft minder kans om kanker te overleven. Ontstekingsmarkers in het bloed van kankerpatiënten zijn een goede voorspeller van hun overlevingskansen.
Ontsteking tast bovendien de levenskwaliteit en de immuniteit aan, speelt een centrale rol bij spier- en gewichtsverlies bij kanker (cachexie) en geeft meer kans op bijwerkingen van reguliere kankerbehandelingen.
Ontsteking kan in het bloed gemeten worden aan de hand van zogenaamde ontstekingsmarkers. Voorbeelden zijn C-reactief proteïne (CRP) en cytokines zoals IL-2, IL-8 en TNF-alfa. De aanwezigheid van kankercellen wordt in het bloed gemeten aan de hand van tumormarkers (vb. PSA, CEA, CA27.29 en CA15-3).
In de Riordan Clinic analyseerde men onlangs de gegevens van patiënten met prostaatkanker, borstkanker, blaaskanker, pancreaskanker, longkanker, schildklierkanker, huidkanker en B-cel lymfoom. Deze patiënten kregen regelmatig infusen met 7,5 tot 50 gram vitamine C. Bij de meeste patiënten (75%) daalden de ontstekings- en tumormarkers aanzienlijk, afhankelijk van het stadium waarin ze zich bevonden en van het aantal infusen dat ze kregen. Hoe meer infusen, hoe beter het resultaat.
Waarom via infusen? De concentratie vitamine C in het bloed die nodig is om effect te hebben bij kanker kan moeilijk bereikt worden met orale suppletie, zeker niet met lage doses. Dat verklaart waarom er zo veel studies zijn die geen resultaten aantonen.
Wil dat zeggen dat vitamine C-tabletten waardeloos zijn? Zeker niet. Pioniers zoals Pauling, Cameron en Hoffer gebruikten aanvankelijk vitamine C in tablet- of poedervorm bij hun patiënten. Zij boekten even goede resultaten met doses van 10 tot 40 gram en meer (afhankelijk van de toestand van de patiënt).
In normale (gezonde) omstandigheden zouden we 1 à 3 gram vitamine C per dag moeten binnenkrijgen. Deze richtlijn is gebaseerd op biochemische principes en op wetenschappelijke studies. De mens en enkele andere diersoorten (o.a. apen) maken zelf geen vitamine C meer aan. Miljoenen jaren geleden haalden we grammen vitamine C uit onze voeding, tegenwoordig bijna niets meer. Ter vergelijking: een volwassen geit maakt dagelijks zelf 14 gram vitamine C aan. Een gorilla van 75 kg in de zoo krijgt 4 gram vitamine C bij zijn voeding, omdat men weet dat hij anders ziek wordt.
Dieren maken bij ziekte en stress meer vitamine C aan. Waarom zou de mens in die omstandigheden dan nog steeds maar 120 mg nodig hebben?
©Hilde Maris
Meer info
Vitamine C. Suppletie is geen overbodige luxe. PlaceboNocebo 21.
Vitamine C als kankertherapie. PlaceboNocebo 22.
Kanker begrijpen. De wijsheid van het lichaam.
Referenties
- Cameron E, Pauling L. Supplemental ascorbate in the supportive treatment of cancer: Prolongation of survival times in terminal human cancer. Proc Natl Acad Sci U S A. 1976 Oct;73(10):3685-9.
- Mikirova N, Casciari J, Rogers A, Taylor P. Effect of high-dose intravenous vitamin C on inflammation in cancer patients. J Transl Med. 2012 Sep 11;10:189.