Verschenen in
Voeding met een lage glycemische belasting verhoogt de overlevingskansen bij kanker
Dat voeding een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van kanker wordt ondertussen algemeen aanvaard. Maar hoe zit dat als je al kanker hebt? Kan voeding dan je overlevingskansen beïnvloeden?
Het gezond verstand zegt ja, maar de sceptici onder ons willen natuurlijk weten of dat ook werkelijk is aangetoond.
In 2007 vond men al een duidelijk verband tussen het voedingspatroon van darmkankerpatiënten en hun overlevingskansen. Diegenen die een typisch westers dieet aten (veel vlees, dierlijk vet, geraffineerde granen en suikerrijke desserts) hadden drie keer zo veel kans dat de kanker terugkeerde en/of dat ze eraan stierven, vergeleken met diegenen die het minste vlees, vet, geraffineerde granen en suikers aten.
In een recent vervolgonderzoek stelde men vast dat een voedingspatroon met een hoge glycemische belasting het risico op terugkeer van de kanker en op overlijden met 80% verhoogt, vergeleken met een voedingspatroon met een lage glycemische belasting. De glycemische belasting van een maaltijd is de mate waarin die maaltijd de bloedsuikerspiegel doet stijgen. In de studie werd vooral een ongunstig effect gevonden van een hoge inname van koolhydraatrijke voedingsmiddelen (granen, brood, pasta, gebak).
De patiënten in dit onderzoek hadden allemaal darmkanker stadium III, hun tumoren waren operatief verwijderd en ze werden achteraf behandeld met chemotherapie. Stadium III betekent dat er geen waarneembare uitzaaiingen zijn. Er kunnen wel micrometastasen aanwezig zijn, dat zijn uitzaaiingen die te klein zijn om waar te nemen met de huidige diagnostische technieken.
Voeding met een hoge glycemische belasting verhoogt de aanmaak van insuline en insulineachtige groeifactoren. Deze stimuleren op hun beurt de groei en vermenigvuldiging van cellen. Ze kunnen ook aanwezige micrometastasen doen groeien, één van de belangrijkste oorzaken van het ‘terugkeren’ van kanker.
Het ongunstige effect van een koolhydraatrijk voedingspatroon was vooral uitgesproken bij mensen met overgewicht en minder bij slanke mensen. Waarschijnlijk heeft dat te maken met insulineresistentie. Mensen met overgewicht maken vaak meer insuline aan in respons op een maaltijd, omdat hun cellen minder gevoelig geworden zijn voor insuline.
De bloedsuikerspiegel laag houden kan de terugkeer van kanker voorkomen:
- groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten, vis, gevogelte en goede vetten
- vlaszaad(olie) of olijfolie toevoegen aan je maaltijd vermindert de glycemische belasting
- niet te veel eten
- elke dag matig intensief bewegen, bij voorkeur voor de hoofdmaaltijd
©Hilde Maris
Meer info
Kanker begrijpen. De wijsheid van het lichaam.
De glycemische belasting wordt besproken in PlaceboNocebo 21.
Referenties
- Meyerhardt JA, Sato K, Niedzwiecki D, et al. Dietary glycemic load and cancer recurrence and survival in patients with stage III colon cancer: findings from CALGB 89803. J Natl Cancer Inst. 2012 Nov 21;104(22):1702-11.
- Meyerhardt JA, Niedzwiecki D, Hollis D, et al. Association of dietary patterns with cancer recurrence and survival in patients with stage III colon cancer. JAMA. 2007 Aug 15;298(7):754-64.