Verschenen in
B-vitaminen & migraine
De oorzaken van migraine zijn nog niet volledig in kaart gebracht, maar er zijn al een aantal factoren bekend die migraine in de hand werken (triggeren), zoals voedselallergie, additieven, stress, onvoldoende slaap, niet genoeg water drinken, een gebrek aan serotonine en melatonine, hormonale schommelingen en een gebrek aan magnesium.
Enkele jaren geleden ontdekte men dat mensen met migraine vaak een genetische variant hebben van een gen dat betrokken is bij het foliumzuurmetabolisme: het methyleentetrahydrofolaat reductase gen (MTHFR). Dit gen is nodig voor de aanmaak van het MTHFR enzym, dat foliumzuur omzet in zijn actieve vorm (methyltetrahydrofolaat).
Mensen die een iets gewijzigde versie van dit gen hebben (C677T), zijn minder goed in staat om het toxische homocysteïne om te zetten in methionine. Ze hebben ook problemen met de aanmaak van neurotransmitters, hormonen en andere stoffen die afhankelijk zijn van het foliumzuurmetabolisme. Deze stoffen kunnen alleen aangemaakt wordt door methylatie, het toevoegen van een methylgroep, een heel belangrijk proces waarbij foliumzuur (de actieve vorm), vitamine B12, B6 en B2 betrokken zijn. Voor de werking van het MTHFR enzym zijn vitamine B3 en magnesium nodig.
Mensen met de C677T variant van het gen, hebben veel meer foliumzuur nodig om homocysteïne te recycleren en neurotransmitters aan te maken dan mensen met de gewone variant.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel mensen met migraine een hoog homocysteïnegehalte in hun bloed hebben. In een recente studie gaf men 26 migrainepatiënten (met aura) dagelijks 2 mg (2.000 µg) foliumzuur, 25 mg vitamine B6 en 400 µg vitamine B12 gedurende zes maanden. 26 andere migrainepatiënten kregen een placebo.
Door de suppletie met de B-vitaminen daalde het homocysteïnegehalte met gemiddeld 39%. De ernst van de migraine en de frequentie van de aanvallen verminderden eveneens sterk. In de placebogroep veranderde er niets. Opvallend was dat de suppletie het grootste effect had bij diegenen met de genetische variant van het foliumzuurgen.
- andere stoffen die werken bij migraine: coënzym Q10, magnesium, vitamine B2, B3, groot hoefblad (Petasites hybridus) en moederkruid (Chrysanthemum parthenium)
- beweging, voldoende slaap, relaxatie en acupunctuur hebben ook een gunstig effect
©Hilde Maris
Meer info
Migraine wordt besproken in PlaceboNocebo 18.
Vitamine B1. Preventie en behandeling van neurologische aandoeningen, diabetes & hartfalen. PlaceboNocebo 24.
Vitamine B2. Energie, gezonde genen & een gezond zenuwstelsel. PlaceboNocebo 18.
Vitamine B5. Stress, vetverbranding & acne. PlaceboNocebo 8.
Vitamine B6. Zenuwregeneratie en gezond DNA. PlaceboNocebo 4.
Foliumzuur. Preventie van geboorteafwijkingen & ontwikkelingsstoornissen. PlaceboNocebo 19.
Vitamine B12. Een stof om niet meer te vergeten. PlaceboNocebo 10.
Referenties
- Mauskop A. Nonmedication, alternative, and complementary treatments for migraine. Continuum (Minneap Minn). 2012 Aug;18(4):796-806.
- Lea R, Colson N, Quinlan S, Macmillan J, Griffiths L. The effects of vitamin supplementation and MTHFR (C677T) genotype on homocysteine-lowering and migraine disability. Pharmacogenet Genomics. 2009 Jun;19(6):422-8.