Verschenen in
Knoflook doodt kankercellen
Kanker is een van de meest gevreesde ziekten, omdat er nog steeds geen remedie gevonden is en omdat de huidige behandelmethoden veel ongewenste bijwerkingen hebben. Er komt daarom steeds meer interesse in natuurlijke stoffen uit de voeding en uit planten als kankertherapie.
Alle cellen in het lichaam hebben een levenscyclus. Ze stoppen op een bepaald moment met groeien en ze sterven af als ze aan het einde van de cyclus gekomen zijn. Kankercellen zijn in staat om deze normale cyclus te ontwijken, ze blijven verder leven en groeien.
Het kunstmatig doen afsterven van kankercellen met medicijnen of bestraling is een van de belangrijkste aandachtsgebieden in het huidige kankeronderzoek.
Er zijn drie typen van celdood, dus drie manieren waarop cellen kunnen sterven: apoptose, autofagie en necrose. Apoptose is een soort geprogrammeerde zelfmoord. Autofagie betekent letterlijk ‘zichzelf opeten’, de cel verteert haar eigen onderdelen. Necrose is afsterven, o.a. door een ontstekingsproces.
Voor de meesten onder ons maakt het niet uit hoe een kankercel sterft, als hij maar sterft. De reden waarom we dit aanhalen is dat knoflook (Allium sativum) kankercellen niet alleen aanzet tot geprogrammeerde zelfmoord (apoptose), maar dat het er ook voor zorgt dat kankercellen zichzelf verteren (autofagie).
Daarnaast heeft knoflook nog een heel aantal andere eigenschappen die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen aan verschillende antikankermechanismen (zie tabel). Het wordt daarom door onderzoekers beschouwd als een veelbelovend alternatief voor (of aanvulling op) kankermedicatie.
Gunstige effecten van knoflook
- neutraliseert vrije radicalen (antioxidant)
- beschermt celmembranen tegen beschadiging
- stimuleert de afbraak en verwijdering van toxische en kankerverwekkende stoffen
- stimuleert de aanmaak van glutathion (detoxificatie)
- stopt de celcyclus van kankercellen
- zet kankercellen aan tot apoptose (zelfvernietiging) en autofagie (zelfvertering)
- vermindert schade aan DNA (erfelijk materiaal)
- verhoogt de immuniteit
- remt ontsteking
- heeft een antivirale, antibacteriële en antischimmel werking
- verlaagt cholesterol
- is een natuurlijke bloedverdunner
- verlaagt de bloeddruk
©Hilde Maris
Meer info
Knoflook wordt uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 28.
Kanker begrijpen. De wijsheid van het lichaam.
Referentie
Chu YL, Raghu R, Lu KH, et al. Autophagy Therapeutic Potential of Garlic in Human Cancer Therapy. J Tradit Complement Med. 2013 Jul;3(3):159-162.