Verschenen in
Kombucha kan auto-immuniteit verminderen
Kombucha is gefermenteerde thee die al eeuwen wereldwijd gedronken wordt voor zijn verfrissende en gezondheidsbevorderende effecten. Ze wordt gemaakt door met suiker gezoete zwarte of groene thee te fermenteren met een zogenaamde theezwam, een symbiotische combinatie van bacteriën en gisten. Door de fermentatie worden de suikers en de polyfenolen in de thee omgezet in bioactieve stoffen met een gunstig effect op de gezondheid. Kombucha is een rijke bron van de B-vitaminen, organische zuren, catechinen en andere polyfenolen.
In dierenonderzoek en in laboratoriumexperimenten zijn verschillende gunstige effecten van kombucha aangetoond. Er zijn tot nog toe weinig klinische studies bij mensen gedaan.
De meeste gezondheidseffecten zijn te danken aan de antioxidatieve, ontstekingsremmende, antimicrobiële en ontgiftende werking van kombucha.
Kombucha thee beschermt tegen beschadiging van cellen en weefsels door toxische stoffen, zware metalen, vrije radicalen, zuurstofradicalen, vetzuurradicalen, straling, medicijnen, een hoge bloedsuikerspiegel en zuurstofgebrek (Abaci N, 2021).
De ontstekingsremmende eigenschappen van kombucha kunnen ook aangewend worden bij auto-immuunziekten. Bij muizen met multiple sclerose kon kombucha de ernst van de ziekte aanzienlijk verminderen, wat weerspiegeld werd in een afname van verschillende ontstekingsmarkers in het bloed en het ruggenmerg. Hoe meer kombucha de muizen kregen, hoe sterker het effect (Haghmorad D, 2021).
©Hilde Maris
Meer info
De samenstelling en de eigenschappen van kombucha worden uitgebreider besproken in PlaceboNocebo 41.
De behandeling van auto-immuniteit en ontstekingsziekten wordt uitvoerig besproken in PlaceboNocebo 52.
Referenties:
- Abaci N, Senol Deniz FS, Orhan IE. Kombucha - An ancient fermented beverage with desired bioactivities: A narrowed review. Food Chem X. 2022 Apr 6;14:100302. doi: 10.1016/j.fochx.2022.100302. PMID: 35434600; PMCID: PMC9011011.
- Haghmorad D, Yazdanpanah E, Sadighimoghaddam B, et al. Kombucha ameliorates experimental autoimmune encephalomyelitis through activation of Treg and Th2 cells. Acta Neurol Belg. 2021 Dec;121(6):1685-1692. doi: 10.1007/s13760-020-01475-3. Epub 2020 Aug 18. PMID: 32812134.