Verschenen in
Saffraan als pijnstiller
Saffraan is een specerij die gewonnen wordt uit de stamper van de saffraankrokus (Crocus sativus). Het wordt vaak de duurste specerij ter wereld genoemd, maar het is ook een bijzonder waardevolle plant voor het behandelen van verschillende gezondheidsproblemen.
De bioactieve stoffen in saffraan – onder andere crocine en safranal – hebben antioxidatieve, ontstekingsremmende en immunomodulerende eigenschappen. Ze worden volop onderzocht als natuurlijke medicijnen voor de behandeling van onder andere oogaandoeningen, alzheimer, depressie en kanker.
Saffraan bevat meer dan 150 bioactieve stoffen, waarvan er slechts zo’n 40 à 50 geïdentificeerd zijn. Crocine en safranal mogen dan als de actieve ingrediënten beschouwd worden, de werking van saffraan berust op de combinatie van al haar componenten.
De laatste jaren krijgt saffraan veel aandacht als alternatief voor antidepressiva en angstremmers, maar deze bijzondere specerij kan ook ingezet worden als natuurlijke pijnstiller.
Saffraan werkt in op bijna alle mechanismen die betrokken zijn bij chronische pijn, zowel ontstekingspijn als zenuwpijn en pijnversterking door het centraal zenuwstelsel. Het moduleert de werking van alle neurotransmitters en signaalstoffen die pijn beïnvloeden, zoals opioïden, dopamine en adrenaline (Ait Tastift M, 2022).
Saffraan is niet toxisch, heeft geen bijwerkingen, verstoort geen lichaamsfuncties en kan angst en depressie verminderen, die vaak voorkomen bij mensen met chronische pijn(syndromen).
De gangbare dosis die in studies bij diverse ziektebeelden gebruikt wordt is 30 mg saffraanextract per dag. Kies voor gestandaardiseerde extracten (met minstens 2% crocine en 2% safranal).
©Hilde Maris
Meer info
Uitgebreidere informatie over saffraan vind je in PlaceboNocebo 32.
De natuurlijke behandeling van chronische pijn(syndromen) wordt diepgaand besproken in PlaceboNocebo 63.
Referentie:
Ait Tastift M, Makbal R, Bourhim T, et al. Safety Assessment and Pain Relief Properties of Saffron from Taliouine Region (Morocco). Molecules. 2022 May 23;27(10):3339. doi: 10.3390/molecules27103339. PMID: 35630819; PMCID: PMC9144369.