Verschenen in
Bromelaïne helpt atherosclerose voorkomen
Atherosclerose is het dichtslibben van de bloedvaten, voornamelijk door plaquevorming en het verdikken van de gladde spieren in de bloedvatwanden. Daardoor vernauwen de bloedvaten, zodat de doorbloeding vermindert, de bloeddruk stijgt en bloedvaten zelfs helemaal afgesloten kunnen worden. Atherosclerose kan de bloedtoevoer – en de zuurstoftoevoer – naar verschillende weefsels en organen blokkeren (ischemie). De plaque kan ook losscheuren en ergens anders een embolie (verstopping) veroorzaken.
Mogelijke gevolgen van atherosclerose zijn onder andere angina pectoris, hartfalen, hartritmestoornissen, trombose, embolie, hartaanval, beroerte, perifere vaatziekten en chronische nierziekte.
Atherosclerose begint met beschadiging en ontsteking van de binnenkant van de bloedvaten, bekend als endotheel disfunctie, een belangrijke oorzaak van alle cardiovasculaire aandoeningen. De vorming van plaque (cholesterol, triglyceriden, calcium, enz.) en bloedklonters is een beschermingsmechanisme om de schade aan de bloedvaten te beperken en bloedingen te voorkomen. Wanneer ze niet terug afgebroken worden (omdat de schade niet hersteld wordt) kunnen de bloedvaten langzaam dichtslibben.
Een voedingsstof die zowel de onderliggende schade, als de ontsteking en de opstapeling van cholesterol en lipoproteïnen kan voorkomen of verminderen, is bromelaïne.
Bromelaïne is een enzym-complex uit ananas (Ananas comosus). Het heeft een brede ontstekingsremmende en weefselherstellende werking, die vooral ingezet wordt voor het verminderen van pijn, zwelling en ontsteking na een operatieve ingreep, bij (sport)blessures en gewrichtsaandoeningen. Het versnelt de genezing van alle soorten kwetsuren en wonden en voorkomt de vorming van bloedklonters, littekens en fibrose.
In onderzoek bij muizen die gevoelig zijn voor atherosclerose, kon dagelijkse inname van bromelaïne atherosclerose afremmen. Suppletie met bromelaïne verhoogde de antioxidantcapaciteit en verlaagde de vorming van vrije radicalen die de bloedvaten beschadigen, en verminderde ontsteking in de aorta. Het verminderde ook vetopstapeling in de lever, door de afbraak van cholesterol en lipoproteïnen te verhogen, onder ander door het stimuleren van autofagie (afbraak en recyclage) (Chen CH, 2022).
Te veel opstapeling van vetten in de lever (zoals bij leververvetting) is een van de oorzaken van een verhoogde bloedstolling en een verhoogd risico op trombose. Bromelaïne kan de vorming van bloedklonters voorkomen, niet alleen door ontsteking en oxidatieve stress in de bloedvaten te verminderen, maar ook door overmatige activatie van de bloedstollingscascade in een vervette lever te remmen. Het stimuleert bovendien de afbraak van bloedklonters (Hu PA, 2022).
Voorlopig is dat nog niet bevestigd door klinisch onderzoek bij mensen, maar op basis van de eigenschappen van bromelaïne die wel onderzocht zijn bij mensen – en de afwezigheid van ongewenste effecten – wordt dit bijzondere complex uit ananas getipt als een veelzijdig middel tegen atherosclerose, trombose en alle aandoeningen die daaraan gerelateerd zijn.
©PlaceboNocebo
Meer weten?
Bromelaïne wordt uitgebreider besproken als een veelzijdig antimicrobieel middel in PlaceboNocebo 74 (antibiotica).
Atherosclerose is het hoofdthema van PlaceboNocebo 27 (Hart- en vaatziekten, deel 1).
Referenties:
- Chen CH, Hsia CC, Hu PA, et al. Bromelain Ameliorates Atherosclerosis by Activating the TFEB-Mediated Autophagy and Antioxidant Pathways. Antioxidants (Basel). 2022 Dec 29;12(1):72. doi: 10.3390/antiox12010072. PMID: 36670934; PMCID: PMC9855131.
- Hu PA, Wang SH, Chen CH, et al. New Mechanisms of Bromelain in Alleviating Non-Alcoholic Fatty Liver Disease-Induced Deregulation of Blood Coagulation. Nutrients. 2022 Jun 1;14(11):2329. doi: 10.3390/nu14112329. PMID: 35684129; PMCID: PMC9182700.