Pruimen voor sterke botten en appels voor een gezonde cholesterol

PlaceboNocebo 02

Pruimen en appels, fruitsoorten die we het hele jaar door kunnen eten, zijn natuurlijke concurrenten voor farmaceutische medicijnen. Ze beschermen tegen botverlies en hart- en vaatziekten.

Amerikaanse onderzoekers lieten vorig jaar een groep postmenopauzale vrouwen een jaar lang dagelijks tien gedroogde pruimen eten (ongeveer 100 gram). Een andere groep postmenopauzale vrouwen moest dagelijks 100 gram gedroogde appels eten. Alle vrouwen kregen ook elke dag 500 mg calcium en 400 IE vitamine D in supplementvorm.

De vrouwen die elke dag gedroogde pruimen aten, hadden na een jaar een aanzienlijk hogere botdichtheid (gemeten in de voorarm en de ruggengraat) dan de vrouwen die gedroogde appels aten. De pruimen onderdrukten de snelheid van de botafbraak. Tijdens het ouder worden, als gevolg van nutriëntentekorten of hormonale disbalans, worden botten sneller afgebroken dan opgebouwd, waardoor botverlies ontstaat. Pruimen kunnen dat helpen voorkomen.

Een van de onderzoekers, Bahram H. Arjmandi, zegt dat hij in zijn carrière al heel wat fruitsoorten getest heeft, waaronder vijgen, dadels, aardbeien en rozijnen, maar dat geen van deze vruchten in de buurt komt van gedroogde pruimen wat betreft het effect op de botten.

Gedroogde pruimen verbeteren de botdichtheid bij mensen van alle leeftijden, maar ze zijn vooral nuttig voor vrouwen in of na de menopauze en mensen met een hoger risico op osteoporose of botverlies.

Dat wil niet zeggen dat je voortaan pruimen moet eten in plaats van appels, want uit hetzelfde onderzoek bleek dat gedroogde appels de LDL-cholesterol met 23% verlaagden en de HDL-cholesterol licht deden stijgen. Ze hebben dus hetzelfde effect als cholesterolverlagende middelen, zonder de bijwerkingen. Pectine in appels bindt cholesterol in de darm en verwijdert het uit het lichaam.

©Hilde Maris

Meer info
Pruimen. Fruit waar pit in zit. PlaceboNocebo 7.
Appels. PlaceboNocebo 3.
Osteoporose. Meer dan een vrouwenaandoening of een calciumprobleem. PlaceboNocebo 17.
Cholesterol. Een stof om te koesteren. PlaceboNocebo 3.
Hart- en vaatziekten worden uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 27 en PlaceboNocebo 28.

 

Referentie

Arjmandi BH, Hooshmand S, Chai SC, et al. Comparative effects of dried plum and dried apple on bone in postmenopausal women. Br J Nutr. 2011 May 31:1-8.

Ook in PlaceboNocebo 02

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

  • Kaneel

    Zoet, hartverwarmend en veel meer

34 Bewustzijn

40 Vraag aan de lezers

44 Leefstijl

  • Aarding

    De grond onder onze voeten, een vergeten bron van energie

48 Psychologie

50 Medicijnen

  • Metformine

    Een medicijn met meer goede eigenschappen dan slechte