Kan curcumine je leven verlengen?

PlaceboNocebo 07

Curcumine, een stof uit de specerij kurkuma (geelwortel), verlengt volgens wetenschappers het leven van verschillende diersoorten. Curcumine staat bekend om zijn antioxidatieve, ontgiftende en ontstekingsremmende werking. Het beschermt gezonde cellen tegen beschadiging, terwijl het kankercellen vernietigt. Omwille van deze eigenschappen wordt er veel onderzoek gedaan naar de effecten van curcumine op chronische aandoeningen en verouderingsprocessen.

Onderzoekers van de Tufts Universiteit (VS) en de Zhejiang Universiteit (China) die de rol van voeding op het verouderingsproces bestuderen, bespreken in het tijdschrift BioFactors een aantal studies die duidelijk aantonen dat curcumine de levensduur van proefdieren verlengt.

Bij fruitvliegen, die gemiddeld 64 dagen leven, wordt de levensduur verlengd tot gemiddeld 80 dagen wanneer ze gevoed worden met curcumine.

Rondwormen (C. elegans) die curcumine krijgen, leven gemiddeld 39% langer dan hun soortgenoten die geen curcumine krijgen. Hun maximum levensduur stijgt met 21,4%. De maximum levensduur is het maximum aantal dagen of jaren dat een bepaalde (dier)soort verondersteld wordt te kunnen overleven. De mens kan volgens sommige bronnen maximum 122 jaar worden.

Dat zijn spectaculaire resultaten als je ze doorrekent naar de mens. Als we uitgaan van een gemiddelde levensduur van 80 jaar, dan zou je met curcumine 110 kunnen worden. We zouden dan in theorie in staat zijn om 150 jaar te worden.

Uiteraard kan je deze experimenten niet vergelijken met het echte leven. Bovendien zijn mensen geen fruitvliegen of rondwormen. Je zou trouwens vanaf je geboorte dagelijks kurkuma moeten eten of curcuminesupplementen moeten nemen.

Toch kan je ook op latere leeftijd nog je voordeel halen uit curcumine. Muizen die vanaf de leeftijd van dertien maanden tetrahydrocurcumine (een afgeleide stof van curcumine) krijgen, leven gemiddeld bijna drie maanden langer. Een mens die vanaf zijn vijfenveertigste een curcuminesupplement neemt zou dan 90 kunnen worden in plaats van 80.

Of dat werkelijk zo is, zullen we niet meteen te weten komen. Dit soort onderzoek is haast onmogelijk bij mensen. Toch kunnen we niet om de gunstige effecten van curcumine heen. Het is in ieder geval een stof die de moeite waard is om te nemen als je gezond ouder wil worden.

©Hilde Maris

Meer info
Curcumine wordt besproken in PlaceboNocebo 20.

 

Referentie

Shen LR, Parnell LD, Ordovas JM, Lai CQ. Curcumin and aging. Biofactors. 2013 Jan 17.

Ook in PlaceboNocebo 07

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

34 Supplementen

38 Sport & beweging

44 Bewustzijn

48 Psychologie

52 Voeding