Verschenen in
Koffie, thee en alcoholvrij bier beschermen tegen multiple sclerose
Multiple sclerose is een auto-immune ontstekingsziekte, waarbij het beschermende omhulsel rond de uitlopers van de zenuwcellen (myeline) beschadigd wordt door een overdreven immuun- en ontstekingsreactie. Het lichaam probeert die schade te herstellen door de aanmaak van bindweefsel. Wanneer te veel bindweefsel aangemaakt wordt, ontstaat littekenweefsel. De zenuwcellen gaan verharden (sclerose) waardoor ze hun signalen niet goed meer kunnen doorgeven aan andere zenuwcellen, spiercellen en klieren. De term multiple sclerose verwijst naar deze veelvoudige (multiple) verharde littekens (sclerose) in de hersenen en het ruggenmerg.
Chronische ontsteking van het zenuwstelsel kan verschillende oorzaken hebben, onder andere een ontstekingsbevorderend voedingspatroon. Niet alleen wat je eet, maar ook wat je drinkt heeft een sterke impact op immuun- en ontstekingsprocessen.
In een recent onderzoek werd vastgesteld dat veel fruitsap, melk of koolzuurhoudende frisdrank drinken de kans om multiple sclerose te krijgen aanzienlijk verhoogde, terwijl alcoholvrij bier, groene en zwarte thee en koffie een sterk beschermend effect hadden.
Veel fruitsap drinken verdubbelde het risico op MS (249%), veel melk drinken gaf meer dan vijf keer meer kans op MS (546%) en frisdrank gaf maar liefst zestien keer meer kans om de ziekte te krijgen (1617%). Alcoholvrij bier verlaagde het risico op MS met 52%, groene en zwarte thee met respectievelijk 71 en 80% en koffie gaf maar liefst 93% minder kans op MS (Dastoorpoor M, 2023).
Frisdrank heeft een algemeen ontstekingsbevorderend effect in het lichaam en (koe)melk kan auto-immuniteit veroorzaken.
Koffie en thee zijn rijke bronnen van polyfenolen en andere bioactieve stoffen die ontsteking remmen en het zenuwstelsel beschermen. Alcoholvrij bier is eveneens rijk aan polyfenolen. Er is nog niet zo veel onderzoek naar gedaan, maar het blijkt goed voor de cardiovasculaire gezondheid, het remt ontsteking en beschermt (bij marathonlopers) tegen luchtweginfecties (Sancén M, 2022; Scherr J, 2012).
Als je al MS hebt, kan voeding eveneens een groot verschil maken. Veel sterk bewerkt voedsel eten wordt bijvoorbeeld gelinkt aan een ernstiger ziektebeeld, vergeleken met veel onbewerkt, ongeraffineerd voedsel eten (Guglielmetti M, 2023). Volgens verschillende onderzoeken is een plantaardig voedingspatroon, rijk aan uiteenlopende soorten polyfenolen, aangeraden om de ziekte af te wenden of onder controle te houden (Harirchian MH, 2022; La Rosa G, 2023; Hatami A, 2024). Het kan zelfs medicatie vervangen. In enkele gevalsstudies hadden patiënten met MS die stopten met hun medicatie en een ongeraffineerd plantaardig voedingspatroon opstartten, in vijf à zes jaar slechts één opflakkering van MS-symptomen (Cuthbert M, 2022).
©PlaceboNocebo
Referenties:
- Cuthbert M, Lewandowska M, Freeman L, et al. The Impact of Stopping Medications and Introducing a Whole Food Plant-Based Diet on Patients Living with Multiple Sclerosis - A Report of Two Cases. Am J Lifestyle Med. 2022 Dec 1;17(2):206-212. doi: 10.1177/15598276221141403. PMID: 36896042; PMCID: PMC9989497.
- Dastoorpoor M, Nabavi SM, Majdinasab N, et al. A case-control study of drinking beverages and the risk of multiple sclerosis in Iran. J Health Popul Nutr. 2023 Mar 23;42(1):22. doi: 10.1186/s41043-023-00364-8. PMID: 36959679; PMCID: PMC10037787.
- Guglielmetti M, Grosso G, Ferraris C, et al. Ultra-processed foods consumption is associated with multiple sclerosis severity. Front Neurol. 2023 Jan 24;14:1086720. doi: 10.3389/fneur.2023.1086720. PMID: 36761349; PMCID: PMC9902937.
- Harirchian MH, Karimi E, Bitarafan S. Diet and disease-related outcomes in multiple sclerosis: A systematic review of clinical trials. Curr J Neurol. 2022 Jan 5;21(1):52-63. doi: 10.18502/cjn.v21i1.9362. PMID: 38011464; PMCID: PMC9527864.
- Hatami A, Ahmadi-Khorram M, Keykhaei F, et al. Association Between the Risk of Multiple Sclerosis and Dietary Proinflammatory/Anti-Inflammatory Food Intake and Dietary Diversity: A Case-Control Study. Clin Nutr Res. 2024 Feb 1;13(1):61-73. doi: 10.7762/cnr.2024.13.1.61. PMID: 38362132; PMCID: PMC10866681.
- La Rosa G, Lonardo MS, Cacciapuoti N, et al. Dietary Polyphenols, Microbiome, and Multiple Sclerosis: From Molecular Anti-Inflammatory and Neuroprotective Mechanisms to Clinical Evidence. Int J Mol Sci. 2023 Apr 14;24(8):7247. doi: 10.3390/ijms24087247. PMID: 37108412; PMCID: PMC10138565.
- Sancén M, Léniz A, Macarulla MT, et al. Features of Non-Alcoholic Beer on Cardiovascular Biomarkers. Can It Be a Substitute for Conventional Beer? Nutrients. 2022 Dec 30;15(1):173. doi: 10.3390/nu15010173. PMID: 36615830; PMCID: PMC9824297.
- Scherr J, Nieman DC, Schuster T, et al. Nonalcoholic beer reduces inflammation and incidence of respiratory tract illness. Med Sci Sports Exerc. 2012 Jan;44(1):18-26. doi: 10.1249/MSS.0b013e3182250dda. PMID: 21659904.