Verschenen in
Walnoten eten verbetert de darmflora en beschermt tegen neuro-inflammatie
Walnoten (Juglans reglia) zijn een rijke bron van vezels, omega-3 en omega-6 vetzuren (alfa-linoleenzuur en linolzuur), vitamine E (tocoferolen en tocotriënolen), verschillende andere vitaminen en mineralen, fytosterolen, en een bijzonder gamma aan polyfenolen en andere bioactieve stoffen, zoals quercetine, apigenine, luteoline, myricetine, kampferol, daidzeïne, ellaginezuur, coumarinezuur, galluszuur, ferulinezuur, vanillinezuur, juglone, en veel meer.
De combinatie van deze stoffen geeft walnoten een antioxiderende, ontstekingsremmende, zenuw-beschermende en antikankerwerking (Ghasemzadeh Rahbardar M, 2024; Fan N, 2023; Hosseini Adarmanabadi SMH, 2022).
Deze werking begint al in de darmen. Elke dag enkele walnoten eten verbetert de samenstelling van het microbioom, verhoogt het aantal gunstige bacteriën, verhoogt het aantal boterzuur aanmakende bacteriën, verlaagt de aanmaak van ontstekingsbevorderende stoffen, en wijzigt de activiteit van heel veel genen (Bamberger C, 2018; Holscher HD, 2018; Tan B, 2022; Petersen KS, 2023).
Walnoten eten vermindert via verschillende wegen neuro-inflammatie, de drijvende kracht achter neurologische ziekten en neurodegeneratie (Tan B, 2022).
In dierenmodellen van parkinson beschermt het eten van walnoten (of walnootolie) tegen neurotoxische stoffen, het verhoogt de concentratie van dopamine in de hersenen, verlaagt de afbraak van dopamine (remt MAO-B), verbetert de mitochondriale functie, verhoogt de antioxidantcapaciteit en vermindert de typische bewegingsproblemen (Avallone R, 2024; Choi JG, 2016; Essa MM, 2015).
©PlaceboNocebo
Meer weten over de rol van voeding bij neurodegeneratieziekten?
Lees er alles over in PlaceboNocebo 81 (multiple sclerose) en in PlaceboNocebo 82 (parkinson).
Referenties:
- Avallone R, Rustichelli C, Filaferro M, et al. Chemical Characterization and Beneficial Effects of Walnut Oil on a Drosophila melanogaster Model of Parkinson's Disease. Molecules. 2024 Sep 4;29(17):4190. doi: 10.3390/molecules29174190. PMID: 39275038; PMCID: PMC11397333.
- Bamberger C, Rossmeier A, Lechner K, et al. A Walnut-Enriched Diet Affects Gut Microbiome in Healthy Caucasian Subjects: A Randomized, Controlled Trial. Nutrients. 2018 Feb 22;10(2):244. doi: 10.3390/nu10020244. PMID: 29470389; PMCID: PMC5852820.
- Choi JG, Park G, Kim HG, et al. In Vitro and in Vivo Neuroprotective Effects of Walnut (Juglandis Semen) in Models of Parkinson's Disease. Int J Mol Sci. 2016 Jan 15;17(1):108. doi: 10.3390/ijms17010108. PMID: 26784178; PMCID: PMC4730349.
- Essa MM, Subash S, Dhanalakshmi C, et al. Dietary Supplementation of Walnut Partially Reverses 1-Methyl-4-phenyl-1,2,3,6-tetrahydropyridine Induced Neurodegeneration in a Mouse Model of Parkinson's Disease. Neurochem Res. 2015 Jun;40(6):1283-93. doi: 10.1007/s11064-015-1593-2. Epub 2015 May 6. Erratum in: Neurochem Res. 2019 Nov;44(11):2684. doi: 10.1007/s11064-019-02887-1. PMID: 25944473.
- Fan N, Fusco JL, Rosenberg DW. Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties of Walnut Constituents: Focus on Personalized Cancer Prevention and the Microbiome. Antioxidants (Basel). 2023 Apr 22;12(5):982. doi: 10.3390/antiox12050982. PMID: 37237848; PMCID: PMC10215340.
- Ghasemzadeh Rahbardar M, Hosseinzadeh H. Neuroprotective effects of walnut (Juglans regia L.) in nervous system disorders: A comprehensive review. Iran J Basic Med Sci. 2024;27(12):1492-1505. doi: 10.22038/ijbms.2024.79854.17302. PMID: 39539440; PMCID: PMC11556768.
- Holscher HD, Guetterman HM, Swanson KS, et al. Walnut Consumption Alters the Gastrointestinal Microbiota, Microbially Derived Secondary Bile Acids, and Health Markers in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial. J Nutr. 2018 Jun 1;148(6):861-867. doi: 10.1093/jn/nxy004. PMID: 29726951; PMCID: PMC5991202.
- Hosseini Adarmanabadi SMH, Karami Gilavand H, Taherkhani A, et al. Pharmacotherapeutic potential of walnut (Juglans spp.) in age-related neurological disorders. IBRO Neurosci Rep. 2022 Nov 26;14:1-20. doi: 10.1016/j.ibneur.2022.10.015. PMID: 36507190; PMCID: PMC9727645.
- Petersen KS, Chandra M, Chen See JR, et al. Walnut consumption and gut microbial metabolism: Results of an exploratory analysis from a randomized, crossover, controlled-feeding study. Clin Nutr. 2023 Nov;42(11):2258-2269. doi: 10.1016/j.clnu.2023.09.023. Epub 2023 Sep 28. PMID: 37826992.
- Tan B, Wang Y, Zhang X, et al. Recent Studies on Protective Effects of Walnuts against Neuroinflammation. Nutrients. 2022 Oct 18;14(20):4360. doi: 10.3390/nu14204360. PMID: 36297047; PMCID: PMC9609811.