Verschenen in
Te veel omega-6 en te weinig omega-3 vetzuren eten, verhoogt de kans dat je vroegtijdig sterft
Een typisch westers voedingspatroon bevat meestal te veel omega-6 vetzuren, verzadigde vetten en transvetzuren en te weinig omega-3 vetzuren. Een te hoge verhouding omega-6/omega-3 vetzuren is een bekende oorzaak van ontsteking en ontstekingsziekten, maar het wordt steeds vaker gezien als een drijvende kracht achter alle ziektebeelden.
In een recent grootschalig onderzoek werd vastgesteld dat mensen met de hoogste verhouding omega-6/omega-3 vetzuren in hun bloed (dus veel omega-6 en weinig omega-3) 42% meer kans hadden om tijdens de duur van het onderzoek te overlijden aan eender welke oorzaak. Ze hadden 31% meer kans om te sterven aan kanker en 40% meer kans om te sterven aan hart- en vaatziekten, vergeleken met de mensen met de laagste verhouding omega-6/omega-3 vetzuren in hun bloed (dus minder omega-6 en meer omega-3) (Zhang Y, 2023).
Voedingsmaatregelen voor een gezonde verhouding tussen omega-6 en omega-3 vetzuren en de eruit aangemaakte signaalstoffen
|
|
©PlaceboNocebo
Referentie:
Zhang Y, Sun Y, Brenna JT, et al. Higher ratio of plasma omega-6/omega-3 fatty acids is associated with greater risk of all-cause, cancer, and cardiovascular mortality: a population-based cohort study in UK Biobank. medRxiv [Preprint]. 2023 Jan 18:2023.01.16.23284631. doi: 10.1101/2023.01.16.23284631. PMID: 36711941; PMCID: PMC9882493.